Drone Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Drone Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Ankara’daki zamanımı faydalı geçirmek adına drone eğitimi alıp, IHA-0 (Ticari) ehliyet aldığımı bir önceki yazımda sizinle paylaşmıştım. Drone ehliyetini aldıktan sonra tamamlamanız gereken bazı prosedürler mevcut ve ben bu yazımda hem bunlardan, hem de başlangıç aşamasında nasıl bir drone seçmeniz gerektiği konularında size naçizane tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
Drone eğitimini tamamen ücretsiz olarak, ehliyetinizi de Türkiye’deki en uygun fiyatlarla alabileceğiniz, birçok büyük şehirde şubeleri olan, profesyonel eğitmenlerle sizi en ince ayrıntısına kadar bilgilendiren HUBSAN’dan alabileceğinizi hatırlatmak isterim. Eğitim için sitelerine girip kısa bir kayıt formu doldurmanız yeterli oluyor. Eğitimden 1 hafta, 10 gün kadar sonra ehliyetinizi eğer o şehirde yaşıyorsanız direk gidip kurumdan ya da farklı bir şehirdeyseniz de kargoyla alabiliyorsunuz. Ehliyetinizi aldıktan sonra yapmanız gereken en önemli iş hemen kendinizi Sivil Havacılık Kurumuna kayıt ettirmek. Bu kayıt işlemini yapmadan kesinlikle drone uçurmanızı tavsiye etmem. İdari para cezaları mevcut ve rakamlar da oldukça yüksek. Yani güzel ve kaliteli bir drone parasını sanırım kimse ceza olarak ödemek istemez sanırım. 🙂
Evet konumuza geri dönersek, ehliyetinizi aldığınızda girmeniz gereken ilk web sitesi bu linkte mevcut. Buradan siteye kendi kişisel bilgilerinizle kayıt olabilirsiniz. Sonrasında siteye giriş yaparak İHA Pilot Kayıt Başvurusu kısmından lisans tipinizi seçip, vesikalık bir fotoğrafınızı, HUBSAN tarafından size verilen sertifikanızın fotoğrafını ve herhangi bir sağlık ocağından alabileceğiniz B sınıfı sürücü olur sağlık raporunu, site şartlarını kabul ederek siteye yükleyip, kaydediyorsunuz. Bütün işlem bu kadar ve artık sadece geriye bu kaydın onaylanmasını beklemek kalıyor. Pandemi sürecinde bu onay süreleri maalesef uzamakta. Dolayısı ile benim gibi eğer her şeye çok yeni başlıyorsanız, alacağınız uygun bütçeli ve eğitim amaçlı bir dronla uygun alanlarda uçuş yapabilirsiniz. Ama bunun haricindeki durumlar için kesinlikle drone uçurmanızı tavsiye etmem.
HUBSAN, Türkiye’de drone eğitimi, drone satışı ve servisi gibi konularda oldukça başarılı ve profesyonel bir kurum. Ben de tamamen kendilerine güvenerek başlangıç dronu olarak eğitmen Kaab beyin de tavsiyesiyle Aden A55 Fly More Combo Drone’u seçtim. Bu drone oldukça dayanıklı ve her koşulda sizin işinizi görebilecek bir yapıda.
Tamamen sıfırdan başlıyorsanız, teorik eğitimlerden sonra pratik noktasında mutlaka dronunuzu düşürüp, bir yerlere çarpacaksınız. Emin olun bu dronela bu durum hiçbir şekilde içinizi acıtmayacak ve çok daha özgüvenli olarak kendinizi geliştirebileceksiniz. Ben şu an bu rahatlığı yaşıyorum ve drone uçuşlarını pekte öyle korkarak, cihaza zarar gelmesinden tedirgin bir şekilde yapmıyorum açıkcası. Bu da kendinizi geliştirme ve cihazı tamamen kontrolünüz altına alma noktasında büyük kolaylık sağlıyor diyebilirim. Böyle bir dronla pratik yapmanın bir diğer avantajı da cihaz tamamen sizin kontrolünüzde ilerliyor ve böylece yön kabiliyetlerinizi normal dronlara oranla çok daha hızlı geliştirmeniz mümkün hale geliyor.
Aden 55’in kutusunda 2 adet batarya ve yedek kanatlarla geliyor. Önemli bir nokta da bu bataryaları kesinlikle 220V ile değil, varsa powerbank, araç şarjı veya bilgisayarınızın USB çıkışlarından şarj etmenizdir. Drone kumandası 2 adet ince kalem pili çalışmakta. Bir batarya ile yaklaşık olarak 10 dakika kadar uçuş yapabilmeniz mümkün. Bu da böyle bir cihaza göre oldukça makul ve yeterli bir süre. Cihazları açtığınızda, ışıkları yanıp söner haldeyken kumandadan sol joysticki yukarı aşağı yaparak cihazları bağlayabilirsiniz. Sonrasında her iki joysticki iç kısma getirdiğinizde motorlar senkronize olur ve yine her ikisini dış alt kısma yönlendirdiğinizde de motorlar çalışır ve cihaz uçmaya hazırdır artık.
Dronla alakalı tecrübelerimi Instagram hesabımdan ara ara paylaşıyorum ve isterseniz takip edip, tüm sorularınızı sorabilirsiniz. Tüm bu konularla alakalı olarak sormak istedikleriniz olursa aşağıdaki yorum bölümünden bana sorularınızı iletebilirsiniz. Son olarak, bu ilk dronum Aden 55’i satın alırken bana içtenlikle yardımcı olan HUBSAN yetkililerinden Yusuf beye teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
Not: Yakında Ankara maceramız sonlanacak artık ve muhtemelen Ege’de bir yere yerleşip bu pandemi sürecinin bitmesini bekleyeceğiz. Her ne kadar ilk fırsatta Asya tarafına yolculuk yapma fikrimiz olsa da, sağlığımız için elverişli şartların oluşmasını da beklemek zorundayız elbette. Siz de maske ve sosyal mesafenize dikkat edin lütfen. Hep birlikte bu zorlu günleri geride bırakıp doya doya gezebileceğimiz günlere…